Eroa kirkosta Verolaskuri Media Ole mukana Palaute På svenska
Lisätty: 2010-11-05

Tiedote 5.11.2010

Eroakirkosta.fi kysyy: Onko apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin jäävi selvittämään sähköistä kirkosta eroamista?

Vakaumusten tasa-arvo VATA ry on kysynyt tänään oikeusasiamies Petri Jääskeläiseltä, onko apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin mahdollisesti esteellinen tutkimaan sähköistä kirkosta eroamista. Aiheen epäilyyn on antanut Maija Sakslin luottamustoimet kirkon toimielimissä. Sakslin on mm. Kirkon ihmisoikeuskysymysten neuvottelukunnan varapuheenjohtaja ja Kirkon EU-neuvottelukunnan jäsen.

Suomessa virkamiesten esteettömyyttä on perinteisesti pidetty korkeassa arvossa. Oikeusasiamies toteaa vuonna 2005 (2108/4/05) päätöksessään, joka koski Kelan pääjohtajaa seuraavaa: "virkamiehen ei tule antaa aihetta viranomaistoimintaa kohtaan tunnettavan luottamuksen vaarantumiseen." Oikeusasiamiehen kertomuksessa vuodelta 2000 (sivu 78) todetaan, että "Ulkonaisten seikkojen takia ei saa syntyä perusteltua aihetta epäillä viranomaisen tai virkamiehen puolueettomuutta. - - Viranhoidon uskottavuus ja luottamus sen puolueettomuuteen riippuu usein siitä, miten selkeästi asianomaisen virkamiehen virkamiesrooli on erotettavissa hänen muista rooleistaan sekä viran ulkopuolisista sivutoimista ja harrastuksista."

"On aivan selvä, että kirkollisissa piireissä ollaan huolissaan voimakkaasti lisääntyneestä kirkosta eroamisesta. Toivottavaa kuitenkin olisi, että tilanne saadaan ratkeamaan rehellisesti, eikä valtionkirkkoa lähdettäisi suojelemaan kyseenalaisin ja jopa laittomin keinoin. Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen varmaankin osaa järjestää asian niin, että väitteet puolueellisuudesta ja esteellisyydestä voidaan unohtaa", toteaa Vakaumusten tasa-arvo VATA ry:n puheenjohtaja Petri Karisma.

Eroakirkosta.fi-palvelua ylläpitää Vakaumusten tasa-arvo VATA ry. VATA:n tavoitteena on edistää vakaumusten tasa-arvoa. Vakaumusten tasa-arvo tarkoittaa sitä, että laki kohtelee kaikkia katsomuksia ja aatteita samalla tavalla. http://vata.fi/

LISÄTIETOJA:

Petri Karisma
Vakaumusten tasa-arvo VATA ry
Puheenjohtaja
040-748 9532

Heikki Orsila
Vakaumusten tasa-arvo VATA ry
Hallituksen jäsen
040-732 5989